vegyes

Kutyás póló: karácsonyi ajándék kutyarajongóknak

mopsz-polo-feher200.jpgLepd meg kutyabarát szeretteidet a kedvenc kutyafajtájukat ábrázoló pólóval! A kutyaspolo.hu webáruház divatos női pólókat kínál a lányok körében népszerűbb kutyafajták (yorki, westie, mopsz, francia bulldog, angol bulldog, beagle) rajzaival. Budapesten személyes átvétel is lehetséges.

A hipoallergén kutya

yorki-kutya-zold.jpgA hipoallergén kifejezés azt jelenti, hogy valami az átlagosnál kevésbé vált ki allergiás reakciókat. Először az ötvenes években használták kozmetikai termékekre, de napjainkban a kutyafajták kiválasztásakor is előkerül ez a szempont, így hipoallergén kutyákról is gyakran hallhatunk. Például az amerikai elnöki család is ebből a megfontolásból döntött egy portugál vízikutya mellett.

Kutyanevek fajták szerint

westie-kutya-10.jpgMinden leendő gazdinak sok fejtörést okoz a kiskutya nevének kiválasztása. A legnépszerűbb, megszokott kutyanevek (Buksi, Picúr, Maci, Morzsa, Rex) mellett egyre többen próbálnak olyan egyedibb nevet találni, ami megfelel a fajta és persze az adott kutya jellegzetességeinek.

Az alapszabályok

Két szótagnál hosszabb nevet nem érdemes választani, mert a kutya

Létezik-e ingyen kutya?

yorki-ingyen.jpgHa megnézzük a keresőoldalak statisztikáit, a leggyakoribb kutyákkal kapcsolatos kifejezések között szerepel az “ingyen kutya” és az “ajándék kutya”. Ha jobban megvizsgáljuk az adatokat, világosan látszik, hogy itt nem a menhelyeken százával gazdira váró kutyusokra gondolnak a keresgélők, hiszen a “francia bulldog ajándékba”, az “ajándékba elvihető yorki”, az “ingyen mopsz kiskutyák”, a “westie kiskutyák ingyen elvihetők”, vagy az “angol bulldog ajándékba” is igen előkelő helyen szerepelnek a toplistán.

Tudnak-e tévézni a kutyák?

mopsz-tv-farkas.jpgKépünkön a mopsz riadtan figyeli a farkast a tévé képernyőjén. De hogy lehet ez, ha korábban mindig azt hallottuk, hogy a kutyák nem tudnak tévét nézni?
Nos, ez a hagyományos, katódsugárcsöves tévékre még nagyjából igaz volt, de az LCD tévéknél már más a helyzet. A tudományos magyarázat: a kutyák retinájában több a pálcika alakú receptor, ezért magasabb náluk az a fúziós frekvencia, amin már az egymás után felvillanó képeket folyamatos mozgásként érzékelik.

  • 1

vegyes

Híres mopszok

mopsz-kutya-kep.jpgA híres szobakutyák között számon tartanak néhány mopszot is, most róluk lesz szó. Elsőként említhetjük Pompeyt, Orániai (Hallgatag) Vilmos kutyáját. 1572-ben Hermigny-nél a holland-spanyol háború alatt a spanyolok rajtaütöttek a holland táboron. Vilmos Pompey nevű mopsza, mielőtt bárki is észrevette volna a támadást, ugatni kezdett. Először csak bökdöste gazdáját, majd a nagyobb nyomaték kedvéért az arcára ugrott, hogy figyelmeztesse a közeledő veszélyre.

Smoky, a háborús hős yorkie

Smoky-yorki.jpgA szobakutyák is képesek olyan kiemelkedő teljesítményekre, amelyek halhatatlanná teszik őket. Ebben a cikkben a háborús hős yorkshire terriert, Smokyt mutatjuk be. A kutyát egy amerikai katona találta 1944 februárjában egy üres rókalyukban, az Új-Guinea-i dzsungelben. Smoky ekkor már fiatal felnőtt korban lévő szuka volt. A katonák kezdetben azt gondolták, hogy a kutyus a japánokhoz tartozik, de miután egy közeli fogolytáborba vitték, rájöttek, hogy nem érti meg sem a japán, sem az angol vezényszavakat.

Támadnak a kutyatolvajok

mopsz-divany.jpgAz értékes fajtatiszta ölebek elrablása világszerte növekvő tendenciát mutat. Ahogy az autótolvaj-bandák is szakosodnak az egyes típusokra, a kutyanepperek is fajtákra specializálódnak. Egy nemrég lebukott indiai férfi bűnlajstromán 200 kutya, többségében mopszok elrablása szerepelt, de a hasonló esetek mindennaposak Amerikában, Angliában, és Ausztráliában is. (Angol nyelvterületen a kutyarablást dognapping-nek nevezik.)

Nyomoz a Beagle Brigád

rendor_beagle.jpgHa rendőrkutya, akkor németjuhász. Vagy mégsem? Amerikában és világszerte már a beagle is egyre gyakrabban tűnik fel ebben a szerepben. A fajta évszázadok során vadászatokon edződött kiváló szaglásának ma a rendfenntartó erők veszik hasznát. A beagle azért is jó választás ilyen munkára, mert a gyerekek nem ijednek meg tőle, szemben a nagyobb testű kutyákkal, mint például a németjuhász vagy a labrador, és a házkutatások során sem tesz kárt a magántulajdonban.

Miért esznek füvet a kutyák?

westie_fu.jpgMíg a kutyák egy része úgy tekint a zöld pázsitra, mint kiváló helyszínre egy kis hancúrozáshoz, másik részük finom csemegeként veti rá magát. Az állatorvosok sok kérdést kapnak ezzel a jelenséggel kapcsolatban, de senki sem tudja egyértelműen megmondani, hogy miért szeretnek a kutyusok füvet rágcsálni. Nézzük, milyen fűevéssel kapcsolatos teóriák léteznek!