Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kaktusz magvetés

2011.01.04

Kaktuszok szaporítása magról

A kaktuszokok ivaros szaporításának módja a magvetés. Erről olvasthatsz ezen az oldalon.

Kérlek válaszd ki, hogy melyik év vetési naplóját szeretnéd megtekinteni, vagy lapozz lejjebb és olvasd el mit érdemes tudni a magvetésről általában.

 


 


 


 

Ha kiváncsi vagy, hogy miért jobb a magvetés, mint a vegetatív szaporítás kattints ide!

 

Tanácsok a magvetéshez

A pont mikor egy kaktuszgyűjtő elhatározza, hogy megpróbálkozik a kaktuszok magról történő szaporításával az egyik legfontosabb forduló minden kaktuszos életében. Ezzel lezárul egy kezdeti korszak és egy egészen új kezdődik. A magvetés a kaktuszosoknál olyan, mint a politika vagy a foci: Mindenki ért hozzá és mindenkinek meg van a saját külön bejáratú véleménye. Ezért is felhívom a figyelmed arra, hogy az itt található leírás csak egy a sok egyéni vélemény közül. Javaslom, hogy ismerj meg több vélemény/módszert is és próbáld is ki őket! Csak a kísérletezés, a saját tapasztalatszerzés útján tudhatod meg melyek azok a technikák, amelyek nálad is beválnak.

Én az alábbiakat javaslom:

A legfontosabb az elhatározás. Valóban kaktuszokat akarsz vetni? Ez nem egy egyhetes hóbort. A kaktusz magoncok sok törődést igényelnek. Nem lehet hetekre magukra hagyni őket, mint a kifejlett növényeket. Ha egyszer belefogsz, akkor nem mondhatod, hogy még sincs kedved. Minden évben mielőtt belefogsz a vetésbe gondold át, hogy lesz-e időd és energiád foglalkozni vele. Mert legalább egy fél évig biztos hogy napi szinten kell foglalkoznod a vetéseddel.

Ha elhatároztad, hogy kaktuszokat fogsz vetni, ki kell választanod, hogy milyen fajokat szeretnél. Ha már régebb óta gyűjtöd őket, akkor biztosan vannak kedvenc nemzetségeid, amelyekből igyekszel minél többféle fajt és változatot begyűjteni. Ha még első vetéseid egyikénél tartasz, akkor érdemes szakkönyveket és honlapokat böngészve fotók alapján kiválogatni a neked tetsző növényeket. Később – ha már tapasztalataid vannak a vetéssel – az alapján is válogathatsz, hogy a módszered által biztosított körülmények között, mely fajok produkáltak jó kelési eredményeket.

Ha kiválogattad, hogy mely fajokat szeretnéd vetni, rendeld meg őket! Rendeléshez a lap alján találsz néhány linkeket, melyek segítségedre lehetnek. Legegyszerűbb magyar forrásokból rendelni. De a külföldi kertészetek választéka sokkal szélesebb. Érdemes megnézned a honlapom egyebek rovatát is, mert nekem is szoktak lenni eladó magjaim. Ezek vagy saját termésűek, vagy külföldről nagy tételben rendelt magok, melyeknek csak egy részét használtam fel és a maradékot kiporciózva továbbadom.

Ha megrendelted a magokat nincs más dolgod, mint várni és felkészülni.

A felkészülés alatt keverj megfelelő vető talajt. Hogy milyen a megfelelő talaj? Erről (is) megoszlanak a vélemények. Többek szerint a növényeket először teljesen steril közegbe kell ültetni, és csak 1-2 hónap után kell áttűzdelni tápanyagban gazdagabb talajba, mások szerint alapból olyan talajba vessünk, melynek van tápanyagtartalma és csak ősszel pikírozzunk. (pikírozás: A kis növények áttűzdelése, szétültetése).

Én azt vallom, hogy alapból olyan talajba vessünk, melyben a növények őszig, vagy a lassú növekedésűek akár következő tavaszig is kibírják.

Az én talajkeverékem felerészt kaktuszföldből, felerészt perlitből áll. A kaktuszföld saját keverésű virágföldem és rostált sóder 1-1 arányú keveréke. A perlitet pedig bármelyik tüzépen be lehet szerezni. Tehát a magvetéshez használt közeg ¼-e jó minőségű virágföld, ¼-e sóder, és ½-e steril kőzet (perlit).

Ezeket egy kisvödörben szépen összekeverem egymással, míg az elkészült földkeverék teljesen egynemű nem lesz. Miután megvan a föld, és megérkeztek a magok jöhet a… még nem a vetés, hanem az adminisztráció. Készíts listát! Írd fel milyen magokat fogsz vetni, és készít jegyzeteket a vetésről, melyből az esetleges kudarc esetén tanulságokat vonhatsz le. Ilyenek az én fentebb található vetésinaplóim is. Ezekből sok mindent tudhatsz meg anélkül, hogy a növényeiden kéne kísérletezned.

A VETÉS:

Ehhez vetőedényekre lesz szükséged. Vetni szinte bármilyen edénybe lehet. Ami fontos kritérium, hogy valahogy le kell fedni őket a vetés első 1,5-2 hónapjába. Tehát vethetünk akár fedeles edényekbe (pl: átlátszó fagylaltos doboz) de vethetünk hagyományos cserepekbe is, ha valahogy le tudjuk fedni őket például egy üveglappal. Én ez utóbbit ajánlom és alkalmazom. A fedőre azért van szükség, hogy megfelelően páradús levegő legyen a vetemény számára. Tehát ha megvannak a vetőedények, pakoljuk meg őket az elkészített közeggel. Ha frissen kevert laza a közeg, akkor akár színig is tölthetjük az edényeket, hiszen a felszívatás után úgyis összeseik majd annyira, hogy a szükséges 1-2 cm-es légrés meglegyen a föld szintje és a cserép teteje között.

Az edények töltésnél ügyeljünk arra, hogy a föld egyenletesen legyen az edényekben. A legegyszerűbb, ha ujjunkkal óvatosan megnyomkodjuk a tetejét. Ezután szívassuk fel az edényeket vízzel. Mivel elég gyakori a páradús levegő miatt a penészedés, ezért érdemes már ilyenkor tiszta víz helyett gombaölős oldattal felszívatni a földet. Ez a felszívatás nem más, mint, hogy egy a vetőedényeknél nagyobb másik edényt megtöltünk a bekevert gombaölős vízzel, és ebbe állítjuk bele a vetőedényt kb. 30-40 másodpercre, amíg felszív belőle annyit, amennyit tud.

Gombaölőnek a Dithane M45 nevű szert javaslom, mely szinte minden mezőgazdasági boltban kapható. Én ezt használom, és nekem eddig bevált, de ez nem jelenti azt, hogy más szerekkel ne lehetne hasonló, vagy akár jobb védelmet biztosítani a növényeinknek.

Ha ez megvan, akkor szórjuk az elegyengetett talajra magokat. Néhányan azt javasolják, hogy a magokat penészedés ellen védjük csávázással is. Ez annyit tesz, hogy a magokat forgassuk meg por formájú gombaölő-szerben, ezzel védőréteget alkotva körülötte. Ez valóban jó megoldás lehet, de főleg a nagyobb magoknál. Az apróbbaknál egyszerűen kivitelezhetetlen. Én személy szerint eddig nem alkalmaztam a csávázást, de 2009-től tervezem kipróbálni a nagyobb magok esetén.

Miután a magokat elhelyeztük az edényekben, gondosan jelöljük meg, hogy melyik fajt melyik edénybe vetettük. Ez fontos lehet a későbbi beazonosításhoz. Amennyiben nagyobb ültető edénnyel dolgozunk, úgy felparcellázhatjuk az edényt és egy edénybe akár több fajt is vethetünk. Miután az összes magot elvetettük takarjuk le a vetésünket valami átlátszó fedéllel, hogy alaposan be tudjon párásodni. A keléshez 20 fok körüli hőmérséklet szükséges, de ez fajfüggő is. Javaslom, hogy április-májusban vess, és akkor nem lehet gond a hőmérséklettel, s mire jön a tél, addigra a magoncok már elég nagyon és erősek lesznek annak átvészeléséhez.

 

A vetést az első egy hónapban tartsd lehetőleg lefedve (átlátszó fedéllel) és csak 2 naponta szelőzted. Ilyenkor ellenőrizd, hogy minden rendben van-e. Ha esetleg penészedést tapasztalsz, akkor azonnal alkalmazz gombaölő szeres kezelést! Ügyelj arra, hogy a vetés folyamatosan nyirkos legyen. Nem kell, hogy tocsogjon a vízben, de semmiképp se hagyd kiszáradni. Öntözni lehetőleg alulról öntözd őket Ha már kipattant az összes mag és az apróságok már szépen fejlődnek, (vetéstől számított 1,5-2 hónap), akkor leveheted a fedelet, és kicsit szoktathatod őket a valódi élethez. Ilyenkor se hagyd csont szárazra száradni a vetést, de most már nem kell, hogy folyamatosan nedves legyen. Ha minden jól megy, a növényeid őszre megnőnek, megerősödnek és át tudod őket ültetni. Amennyiben még nem nőttek akkorára, hogy egymást zavarják, akkor hagyhatod őket az ültető edényben jövő tavaszig, és csak akkor pikírozod szét.

A magoncok teleltetése:

Erről is megoszlanak a vélemények. Sokan azt javasolják, hogy már az első évben is teleltessük a magoncokat, úgy ahogy az idősebb növényeket. Én ezt csak akkor javaslom, ha valóban szépen fejlődtek az év közben és elég nagyok ahhoz, hogy átvészeljék a teleltetést, mely néha még a felnőtt növényeknek is túl nagy megterhelés. Én a magoncokat az első télen a szobában szoktam teleltetni. Itt magasabb a hőmérséklet és az öntözést se vonom meg 100%-ban tőlük.

Hát ennyi az, amit a kaktuszvetésről el tudok mondani.
Ha bármely kérdésedre nem kaptál választ, kérdezz rá a fórumban!

Mindenkinek sikeres vetést kívánok!